Ohjelmakartta

Shumiconissa sinulla on mahdollisuus nauttia monipuolisesta ohjelmatarjonnasta läpi koko viikonlopun!
Ohjelmistosta löytyy työpajoja, luentoja, jatkuvaa ohjelmaa ja kisoja. Tutustu alla olevaan ohjelmakarttaan.


Tutustu ohjelmakartan sisältöön:

Lauantai Pääsalin ohjelmaAvajaiset
10:00-10:30 Pääsali | Ohjelmassa kirkkaita valoja | Ohjelmassa kovia ääniä
Tervetuloa Shumiconiin! Ensimmäinen Shumicon laitetaan käyntiin kova vaihde silmässä. Avajaisiin on vapaa pääsy.


Cosplaydeitti
Deittiheittiöt, Kvartsi, J.S.E.
13:30-14:30 Pääsali | Paikkaliput | Vaatii tapahtumarannekkeen
Cosplaydeitti on leikkimielinen seuranhakuohjelma, jossa osallistujat esittävät cossaamiaan hahmoja ja etsivät hahmoille seuraa. Ohjelma voidaan kuvata ja julkaista myöhemmin YouTubessa. Suosittelemme osallistujan olevan vähintään 12-vuotias, mutta mikään ei estä nuorempia osallistumasta. Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen Google Forms -lomakkeella, mutta yleisöstä voi päästä vielä mukaan. Huom. Cosplaydeittiin on erilliset paikkaliput salin rajallisen katsomotilan vuoksi.


Cosplaykilpailu
16:00-17:30 Pääsali | Ohjelmassa kirkkaita valoja | Ohjelmassa kovia ääniä | Paikkaliput | Vaatii tapahtumarannekkeen
Shumiconissa kilpaillaan cosplaypuvuilla Freestyle- ja Hall Cosplay-kilpailuissa, ja cosplayvalokuvilla Photoshoot-kilpailuissa! Ei myöskään kannata missata kilpailun väliaikashow’ta! Lisätiedot kisakategorioista nettisivuilla https://shumicon.fi/cosplay/ Huom. Cosplay-kilpailuun on erilliset paikkaliput salin rajallisen katsomotilan vuoksi.


Lauantai Lumme ohjelma

Lumme sijaitsee kirjastossa, joten et tarvitse siellä pidettävään ohjelmaan pääsylippua.

Miten aloittaa cosplayaaminen?
Ilmielävä Aave
11:00-12:00

Kiinnostaako cosplay, muttet ole aivan varma mistä aloittaa harrastus? Luennolla mietitään mm. hahmon valintaa, puvun suunnittelua ja toteutusta. Tule mukaan ja ota ensimmäinen askel kohti cosplaytä!


Conittamisen Survival Guide uusille harrastajille
Sami
12:15-13:15
Oletko uusi untuvikko conittamisen maailmassa? Mitä sinne coniin pitäisi ottaa mukaan? Miten pitäisi käyttäytyä? Mitä jos cossi hajoaa? Enhän mokaa?
Con-tapahtumat voivat olla jännittävä ja jopa pelottava ympäristö vasta-alkajalle. Ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, tilat voivat olla ahtaat ja vesikin on loppu. Mitä on conietiketti ja miten conista selviää kotiin asti? Luento tarjoaa näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin vastauksia ja jakaa vinkkejä, joilla voi tehdä omasta conituksesta mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Kaikki vinkit ovat ohjelman pitäjän itse kantapään kautta oppimia oivalluksia ja iän tuomia viisauksia. Ei sitä tiedä, ehkä näillä opeilla voi pelastaa vielä kaverinkin conireissun. Myös kokeneempi conittaja on tervetullut vaikka nostalgisoimaan omia conittamisen alkuvuosia tai jakamaan omia vinkkejä.Mikä ihmeen Valve?
Linnea ”Lin” Huhta
13:30-14:30
Valve on yksi suurimmista pelidevelopereista maailmassa. Pelit kuten CS:GO, Half-Life ja Team Fortress ovat heidän kädenjälkeään. Kuinka nämä pelit syntyivät? Mikä teki niistä niin suosittuja? Nämä ja monet muut kysymykset käymme läpi puheohjelmassa johon yleisö saa osallistua! Puhutaan ja pohdiskellaan yhdessä! 🙂


Wafuku – perinteinen japanilainen vaatetus tänään
Suvi ”Malvien” Lamminen
14:45-15:45
Miten furisode eroaa yukatasta? Millaiseen asuun japanilainen morsian pukeutuu hääpäivänään? Mikä on nagoya-obi?

Wafuku eli perinteinen japanilainen vaatetus, kuten kimonot ja hakamat, eivät ole vain osa Japanin historiaa, vaan vielä tänäkin päivänä käytössä monissa eri muodoissa ja monissa eri yhteyksissä. Tule kuuntelemaan kattavaa esittelyä nykypäivänä käytettävistä erilaisista perinteisistä japanilaisista vaatteista jokapäiväisen arkisista aina hienoimpiin juhla-asuihin ja saamaan inspiraatiota ja tietoa vaikkapa seuraavaa aihetta sivuavaa cossiasi varten!
Mukana livenä myös aitoja japanilaisia vaatekappaleita ja asusteita katseltavaksi ja hipelöitäväksi!

Lauantai Kielo ohjelma

Kielo sijaistee työväenopistolla, joten tarvitset siellä pidettävään ohjelmaan pääsylipun!

Kolme sanaa ja passi
Kvartsi, J.S.E
11:00-12:15
Suunnitteletko ummikkona matkaa Japaniin? Huolettavatko kaukomatkailun käytännön asiat? Ohjelmanpitäjät tarjoavat nousevan auringon maasta haaveileville kokemuksen kartuttamia vinkkejä sekä tukea.


Värikästä paperiaskartelua / Colourful papercrafts
Miriam Korlee, Deivii
14:00-15:45
Haluatko hetken hengähdystauon kesken conihulinan? Istahda askartelemaan!
Tässä drop-in workshopissa pääset tekemään oman kauniin ja värikkään paperityön. Työn aihe vaihtuu tasatunnein: teemme ensin origami-eläimiä, sitten värikkäitä paperikukkia, sitten taas origami-eläimiä ja viimeisen tunnin ajan värikkäitä paperisateenvarjoja. Voit valita kukan tai sateenvarjon värit vaikkapa oman Pride-lippusi mukaan. Työpajan materiaalimaksu on 2€ joka sisältää kaksi origamia tai 1 paperikukan tai sateenvarjon. Työpaja vaatii sorminäppäryyttä.

Want to take a break from surfing the con? Come make colourful papercrafts with us! Our drop-in workshop will be open for 4 hours and we’ll be concentrating on a different papercraft each hour: First we’ll make origami animals, then colourful flowers, then origami animals and on the last hour we make colourful umbrellas. You can make your umbrella or flower with the Pride flag colours of your liking! The workshop material cost is 2€ and includes two origamis or 1 flower or umbrella. This workshop requires some manual dexterity.

Lauantai Raate ohjelmaPingurumpu soi!
Ninnu
13:00-14:00
Tämä miitti on yksityinen.Nukkemiitti
Samuel ”kookosmatcha” Mäki
14:00-15:00 Raate
Miitti kaikille nukkelijoille tai kiinnostuneille! Tule tapaamaan uusia ja vanhoja harrastus tovereita tai oppimaan enemmän nukkeilusta itse harrastajien seurasta. Paikan päällä saattaa olla jopa myytävää, tule vain ihmeessä kurkistamaan!Baldur’s Gate 3-miitti: These Boots Have Seen Everything
Villanouswisp
16:00-17:00
Onko sinulla pilke silmäkulmassa, vai oliko se vain nuijapää siellä luikertelemassa? Joka tapauksessa toivotamme kaikki nuijapäällä tai ilman varustetut Baldur’s Gate 3:n pelaajat, seuraajat ja fanit miittiin. Miittissä voit saada vertaistukea tehtyihin valintoihin, menetettyihin romansseihin ja mahdollisiin naama alueelle puhkenneisiin tentaakkeleihin. Äänestämme myös parhaimman ”companionin” tittelistä, joten nähdään leirissä!

Lauantai muut ohjelmatilat

K-pop Random Play Dance
Underdogs Dance Crew
16:00-17:30 Piha
RPD (random play dance) on k-poppiin pohjautuva tanssipeli joka voi olla monelle tuttu muista coneista ja tapahtumista.
Ohjelmassamme soitetaan k-pop biisien kertosäkeitä ja jos muistat soitetusta kappaleesta tanssiliikkeitä, hyppää rohkeasti yleisön eteen tanssimaan!


Sunnuntai Pääsalin ohjelmaShumishow
14:00-16:00 | Ohjelmassa kirkkaita valoja | Ohjelmassa kovia ääniä | Paikkaliput | Vaatii tapahtumarannekkeen
Shumishow on täällä! Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Shumishow ohjelmanumerossa kaiken keskiössä, spottivalon alla, ovat erilaiset uskomattomat esitykset eri ryhmiltä ja yksilöiltä. Ohjelmavastaava on valikoinut hakijoiden joukoista kaikista kiinnostavimmat ja lupaavimmat esitykset juuri teidän silmillenne. Valotikut mukaan ja nauttimaan showsta!
Huom. Shumishow’hun on erilliset paikkaliput salin rajallisen katsomotilan vuoksi.


Päättäjäiset
16:30-17:30 | Ohjelmassa kirkkaita valoja | Ohjelmassa kovia ääniä
… Ja poikki! Ensimmäinen Shumicon on paketissa. Liity seuraamme katsastamaan tapahtuman parhaimpia paloja ja unohtumattomia hetkiä. Päättäjäisiin on vapaa pääsy.Sunnuntai Lumme ohjelma

Lumme sijaitsee kirjastossa, joten et tarvitse siellä pidettävään ohjelmaan pääsylippua.

Cosplayharrastus Suomessa
Minervainen
12:00-13:00
Millä tavoin cosplayta voi harrastaa Suomessa vuonna 2023? Onko cosplayharrastuksessa sääntöjä? Voiko cosplay olla tavoitteellista?
Näihin sekä muihin aihealuetta käsitteleviin kysymyksiin voi tulla kuulemaan vastauksia tällä luennolla, jossa pureudutaan suomalaiseen cosplaykulttuuriin ja tapoihin harrastaa cosplayta.
Ohjelma on suunnattu erityisesti aloitteleville cosplayharrastajille sekä cosplaysta ylipäätään kiinnostuneille.


Full Metal Alchemist: How Into Roleplaying Games?
Riku Mellin
13:30-14:30
There are a lot of interesting stories and awesome settings in Anime that call for a tabletop role-playing game adventure. However, moving one to the other can be difficult. Let’s have a look at one of the most popular adventure Anime’s and see how we could get this to a party of adventurers.


Kääntämisen etiikka
Alfa
14:45-15:45
Silloin tällöin nousee mediassa kohu siitä miten jonkun sarjan tai elokuvan käännös poikkeaa alkuperäisestä. Voisi olettaa että nämä teokset on käännetty joskus ennen 2000-lukua- Mutta joku teistä kenties muista miten Neon Genesis Evangelionin uusi käännös jättää kahden miespuolisen hahmon rakkauden tunnustuksen välistä.

Vaikka nykyaikana voisi kuvitella kääntämisen olevan moitteeton, niin todellisuus saattaa järkyttää. Vertailen esityksessä alkuperäisesti japanin kielisiä teoksia niiden englannin vastineihin. Miksi Ace Attorneyn Sherlock Holmes- hahmon nimi täytyi muuttaa englannin kielisessä käännöksessä? Saattavatko englannin kieliset huomaamattaan ujuttaa sisäistettyä rasismia tummiin hahmoihin? Miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tänä päivänäkin karsitaan tekstistä pois kuin heitä ei olisikaan?

Esitys saattaa herättää vahvoja tunteita, mutta on tärkeä tuoda epäkohdat esille käännöksistä ja tieto sensuurin olemassa olosta. Esittelen lopuksi keinoja, miten itse voi varmistua haluamansa käännöksen tarkkuudesta mm. miten löytää alkuperäisen tekstin tai fani-käännöksiä.


Cosplay maskeeraajan silmin
Hillo, leo ”ssolross” hult
16:00-17:00
Mitä maskeeraajan työhön kuuluu ja miten se auttaa cosplay harrastuksessa? Vinkkejä cosplay meikkeihin, peruukkeihin, bodypaintingiin.

Sunnuntai Kielo ohjelma

Kielo sijaistee työväenopistolla, joten tarvitset siellä pidettävään ohjelmaan pääsylipun!
Nostetaan tempoa – Artistiset artistit peleissä ja animessa
Jere ”Jentle” Pystynen
12:15-13:15
Ayang! Yhdistämme animen ja pelien erilaiset äänet ja musiikit ja miten näistä vastaavat käyttävät instrumentteja ja ääniefektejä kertoakseen eeppisiä tai sydäntä murtavia/surullisia kertomuksia. Ohjelma sisältää monia pieniä hippusia äänipuolesta pikakelauksella. Tsiiiiii~


Conittaminen ulkomailla
Tanja ”Pahisman” Kesto, Luka ”Dynamo” Kesto
13:30-14:30
Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? Millaisia kunniavieraita ja ohjelmaa on muualla maailmassa tarjolla? Millaisia ovat esimerkiksi cosplay-miitit jenkeissä? Uskaltaako ihmisille puhua, vaikka osaisi vain rallienglantia? Millaisia rahareikiä ulkomaan conireissut ovat, ja onko se sen arvoista?
Kaksi cossaajaa kertoo kokemuksistaan usean eri maan coneista, ja jakaa parhaat vinkit!


Kuinka poseeraat proppiaseiden kanssa oikein
Michael ”toyml” Lindström
14:45-15:45
Onko tavoitteenasi saada hienon näköisiä cosplay-kuvia, mutta et oikein tiedä miten proppia pitäisit kädessä, jotta se olisi näyttävää ja ennen kaikkea turvallista ja myös turvallisen näköistä.
Tule nappaamaan hyvät vinkit poseerausten suhteen ja oppimaan myös proppiaseisiin liittyvästä turvallisuudesta.
Käsitellään kaikkia proppiaseita niin kuin ne olisi ladattu eikä osoiteta niillä ketään!
(Ota oma proppi mukaan, sillä ohjelmanjärjestäjällä ei ole hirveän montaa proppia jaettavaksi.)

Sunnuntai Raate ohjelmaVastalause! Ace Attorney -miitti
Aru
16:00-17:00
Tervetuloa keskustelemaan Ace Attorney -peleistä muiden fanien kanssa, ja vaikkapa hypettämään pian julkaistavaa Apollo Justice -trilogiaa! Kaikki sarjasta kiinnostuneet ovat enemmän kuin tervetulleita, eli ei haittaa vaikket olisi koskaan pelejä pelannut – otamme Sinutkin avokäsin vastaan!

Sunnuntai muut ohjelmatilat
K-POP Random Play Dance
Camdyn ”Cam” Lumilaakso
15:30-16:30 Piha
Tule mukaan tanssimaan tutun musiikin rytmiin!
Tässä Random Play Dancessa pääsemme hyppäämään K-pop:in maailmaan muistelemaan vanhoja klassikoita ynnä trendikkäitä suosikkeja! SHINee:n Luciferista G)-IDLE:n Queencardiin, luvassa on monipuolisesti biisejä joista varmasti löytyy jotain tuttua jonka tahtiin pääset tanssahtelemaan tanssilattialla! Tervetuloa mukaan meininkiin!

Sijainti hukassa? Löydät tapahtuman pohjakartan Tapahtumapaikka- osiosta!

Shumiconissa on maksutonta ja maksullista ohjelmaa.

Pääsalin (cosplaydeitti, cosplaykilpailut & shumishow), Kielon, Kuisman, Raaten, Sikurin, Keltamon ja Kääpän tiloihin päästäksesi tarvitset pääsylipun tapahtumaan.

Karaoke, Arcade-pelihuone ja hengailuhuone sijaitsevat työväenopiston puolella, joten tarvitset niihin osallistuaksesi pääsylipun tapahtumaan.

Kirjaston (mm. Lumme) ja pihan ohjelmiin on vapaa pääsy.

Karaoke on avoinna
Lauantaina: 10:30-17:30
Sunnuntaina: 10:00-17:00

Aracade – pelihuone on avoinna
Lauantaina: 10:30-18:00
Sunnuntaina: 10:00-18:00

Hengailuhuone on avoinna
Lauantaina: 10:30-18:00
Sunnuntaina: 10:00-18:00