Järjestyssäännöt

Shumicon on kaikenikäisille tarkoitettu kulttuuritapahtuma, jossa kohtaavat eri aihepiirien harrastajat. Tapahtuman pääpainona on cosplayharrastus. Toivotamme tervetulleeksi myös anime-, manga-, videopeli- ja roolipeliharrastajat, sekä muusta japanilaisesta populaarikulttuurista kiinnostuneet kävijät. Shumiconissa noudatetaan Suomen lakia ja yhteisiä järjestys- sekä käyttäytymissääntöjä, jotta tapahtuma olisi mukava ja turvallinen kaikille. Tutustuthan näihin sääntöihin huolella.

Shumiconissa toimivat poliisin hyväksyvät järjestyksenvalvojat, jotka valvovat kävijöiden turvallisuutta ja joilla on oikeus poistaa tapahtuma-alueelta henkilöt, jotka näitä sääntöjä rikkovat tai toiminnallaan aiheuttavat yleistä häiriötä kävijöille taikka vaarantavat tilan turvallisuuden muuten. Noudata järjestyksenvalvojien ohjeita, kehotuksia ja käskyjä.

TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

Shumicon ei hyväksy minkäänlaista häirintää, ahdistelua tai syrjintää tapahtuma-alueella. Turvallisemman tilan periaatteita noudattamalla pyritään tarjoamaan jokaiselle kävijälle turvallinen tapahtuma, jossa jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.

 • Kunnioita toisten rajoja. Muista, että ei on aina ei. Myös viattomaksi tarkoitettu kommentti tai vitsi voi tuntua toisesta ahdistavalta, joten muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Älä koske keneenkään ilman heidän lupaansa. Vältä myös tungeksimista ja tönimistä väkijoukossa.
 • Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä.
 • Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.
 • Ole valmis tarpeen tullen pyytämään anteeksi ja kehittämään omaa toimintaasi suotuisampaan suuntaan.
 • Oikeat ihmiset ovat aina tärkeämpiä kuin yksikään fiktiivinen hahmo. Shumicon ei suvaitse kohdennettujen häirintäkampanjoiden aloittamista tai sellaisiin osallistumista tapahtuman kävijöiltä, sidosryhmäläisiltä tai järjestäjiltä.
 • Muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavien symbolien kantaminen osana asua tai esittely ovat kiellettyjä. Puvustuksesta riippumatta muiden kävijöiden pelotteluun tai ahdistuksen aiheuttamiseen tähtäävä käytös on kiellettyä.

Jos koet minkäänlaista häirintää, syrjintää tai ahdistelua, otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä Shumiconin häirintäyhdyshenkilöihin (yhteystiedot julkistetaan lähempänä tapahtumaa) tai järjestyksenvalvojiin. Jokainen tapaus käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti ja tapauksissa pyritään toimimaan oman hyvinvointisi edistämiseksi. Vaikka mahdollinen häirintätilanne olisi puhumalla ohi, ilmoitathan silti tapahtuneesta häirintäyhdyshenkilöille tai järjestyksenvalvojille, jotta voimme kehittää toimintaamme jatkossa tällaisten tilanteiden ehkäisemiseksi.

PÄIHTEET

Shumicon on päihteetön tapahtuma. Alueella ei saa nauttia päihteitä, eikä alueella saa oleskella päihtyneenä. Tupakointi tulee hoitaa erikseen merkityillä tupakointipaikoilla. Järjestyksenvalvojilla on oikeus poistaa tapahtuma-alueelta päihtynyt henkilö.

YLEINEN KÄYTÖS

 • Ethän turhaan kokoonnu kulkuväylillä, vaan annat tilaa muille kävijöille. Kavereiden kanssa jutteluun kannattaa varata paikka, jossa ei ole muiden tiellä. Tapahtumassa tulee olemaan paljon ihmisiä yhdessä paikassa, joten liikenteen on oltava sujuvaa yleisen turvallisuuden kannalta. Portaat lukeutuvat kulkuväyliin ja niitä ei saa tukkia istumisella. Olethan kärsivällinen ja et juokse kulkuväylillä tapahtuman sisätiloissa onnettomuuksien välttämiseksi.
 • Koska tapahtumassa on jo valmiiksi paljon hälinää, ethän sisätiloissa soita musiikkia tai muuta mediaa omista laitteistasi. Tähän lukeutuu niin puhelimet kuin kannettavat kaiuttimet. Omista kuulokkeista omien juttujen kuuntelu on sallittua.
 • Otathan kaikella käytökselläsi huomioon muut kävijät. Mikäli huolia tai epäilyksiä herää, tapahtuman järjestyksenvalvojat ovat jatkuvasti tavoitettavissa ja puuttuvat mahdollisiin uhkatilanteisiin tai järjestyshäiriöihin.
 • Pidetään tapahtuma-alue siistinä ja viedään omat roskat niille tarkoitettuihin roska-astioihin.
 • Ethän tuo tapahtuman sisätiloihin polkupyöriä, sähköpotkulautoja tai vastaavia välineitä, vaan jätät ne ulos niille varatuille paikoille.
 • Häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt poistetaan tapahtumapaikalta. Pääsylipun hintaa ei hyvitetä.

COSPLAY

Shumiconiin ovat tervetulleita kaikenlaiset cosplayasut, olivat ne sitten ostettuja, itse tehtyjä tai muokattuja! On kuitenkin muutamia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon cosplaypukua valitessa yleisen viihtyvyyden takaamiseksi:

 • Historiallisesti loukkaavat puvut eivät ole tapahtumassa sallittuja.
 • Asut eivät saa kuvastaa realistisia Suomen poliisin, merivoimien, asevoimien, ensihoitajien, pelastajien tai muiden viranomaisten työasuja. ”Vintage”, historialliset tai historiallisia univormuja mukailevat asut voidaan tarkistaa tapahtumaan saapuessa, ja rajatapauksissa (selkeät natsiviitteet, liika yhteneväisyys oikeisiin univormuihin) tapahtumalla on oikeus pyytää asua vaihdettavaksi tai poistumaan tapahtumasta.
 • Asusi on oltava sopiva kaikenikäisille suunnattuun tapahtumaan.
 • Cosplaypuvussa ei saa olla teräviä osia, joilla voisi tahallisesti tai tahattomasti vahingoittaa muita, kuten hiomatonta puuta, metallia tai piikkejä.
 • Cosplaypuvuissa ei saa olla suurta määrää tekoverta tai muita irtoavia osia, kuten glitteriä tai ihomaalia, ellei sitä ole kiinnitetty hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekoveri, glitter tai ihomaali tms. ei saa tarttua pintoihin tai muihin ihmisiin niitä koskettaessa.
 • Propit ja muut esineet ovat tapahtumassa sallittu, mutta pyydämme käyttämään hyvää harkintaa isojen proppien suhteen, että kannattaako niitä tuoda ahtaisiin sisätiloihin. Väenpaljoudessa iso proppi voi helposti osua muihin ja se voi mennä rikki tai vahingoittaa muita. Ulkona saa kantaa isompia proppeja vapaasti muut kävijät huomioiden.
 • Tuli- ja teräaseet ja niitä muistuttavat esineet sekä mitkään muut toisen ihmisen vahingoittamiseen soveltuvat esineet ovat tapahtumassa kielletty Suomen järjestyslain nojalla. Näihin lukeutuvat:
  • teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;
  • patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet;
  • ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet;
  • shinait ja bokkenit
  • teroitetut propit materiaalista riippumatta
  • kaasu- ja sähkökäyttöiset airsoft-aseet
  • teroittamattomat metalliset tikarit, miekat, katanat ja vastaavat
  • jousipyssyt nuolineen
 • Proppia valitessa kannattaa käyttää omaa harkintaa, sillä Shumicon on tapahtumapaikkana hyvin keskeisellä paikalla, jossa kulkee myös muita kuin tapahtumaan osallistuvia henkilöitä. Tarkoituksenamme ei ole aiheuttaa pelon tunteita tapahtumasta tietämättömille ihmisille.
 • Huomaathan, että vaahtomuovista, askarteluvaahdosta, pahvista yms. helposti rikkoutuvasta materiaalista rakennetut asepropit ovat hyväksyttyjä, kunhan niillä ei voi vakavasti vahingoittaa toista ihmistä.
 • Tapahtumaan tuotavat propit voidaan tarvittaessa järjestyksenvalvojan toimesta tarkistaa ja niihin voidaan lisätä punainen teippi tarkastuksen merkiksi. Sopimattomat propit on oikeus poistaa tapahtumasta.
 • Cosplaykilpailussa sekä siihen liittyvässä valokuvauksessa kisaaja saa esitellä ja kantaa mukanaan cosplayasuun kuuluvaa aseeseen rinnastettavaa proppia muut kävijät huomioiden.

Mikäli proppisi tai cosplay-asusi soveltuvuudesta herää kysymyksiä, voitte olla yhteydessä cosplayvastaaviimme: cosplay@shumicon.fi

ESTEETTÖMYYS

Shumiconin tapahtumapaikka Kulttuurikeskus Stoa on esteetön tila. Saat tulla tapahtumaan liikkumiseen tarkoitettujen apuvälineiden, kuten esimerkiksi pyörätuolin tai kävelykeppien, kanssa. Avustajat pääsevät maksavan avustettavan kanssa tapahtumaan ilmaiseksi. Lisää esteettömyydestä voit lukea täältä: https://www.stoa.fi/fi/saavutettavuus

Mikäli säännöissä jäi joku askarruttamaan, voit ottaa yhteyttä Shumiconin turvallisuuteen: turva@shumicon.fi