Shumiconin vuoden 2025 taidekujahaku toteutettiin tälläkin kertaa portfoliohakuna, ja tänä vuonna kilpailu oli erityisen kovaa. Hakijoita oli huikeat 129, joista kuitenkin vain 24 valittiin mukaan.

Hakemusten taso oli pääosin erittäin hyvä, mutta kuten aina, portfoliot toivat esiin niin onnistumisia kuin kehityskohteitakin. Tässä blogipostauksessa käymme läpi havaintojamme ja annamme yleisiä vinkkejä tulevia hakuja varten! Muistathan kuitenkin, että jokaisen conin haut ovat erilaisia ja tapahtumissa raadituskäytännöissä on myös eroja. Otamme tässä tekstissä kantaa erityisesti Shumiconissa tapahtuvaan raaditukseen.
Tekniset haasteet portfolion toimituksessa
Yksi merkittävä ongelma oli portfolioiden väärin toimittaminen. Useampi hakija jätti portfolionsa sellaisen linkin taakse, johon raadilla ei ollut pääsyoikeutta, tai antoi linkiksi tietokoneensa tiedostopolun, joka ei ole toimiva tapa jakaa materiaalia. Tietokoneen tiedostopolku ei aukea muiden kuin hakijan omalla tietokoneilla.
Shumiconin taidekujahaussa portfolion tulee olla joko julkisena verkkosivuna (portfolio käyttöön rakennettu nettisivu, esim. carrd, wordpress, portfoliobox) tai PDF-tiedostona, joka on tallennettu pilvipalveluun (esim. Google Drive, OneDrive tai Dropbox). Canvan, Google Slidesin tai PowerPointin avulla voi tehdä toimivan ja hienon PDF-portfolion, mutta tiedosto/diesitys tulee tallentaa aina PDF-tiedostoksi. Älä siis lähetä suoraa linkkiä Canvaan tai Slide-showhun.
Taidekujahauissa on eroja ja jotkut conit sallivat pelkän diaesityksen tai Canva-linkin toimittamisen, mutta Shumicon on päättänyt että tiedosto on toimitettava PDF-tiedostona tai nettisivustona. Jos tiedoston toimittaa sääntöjen vastaisesti, portfoliota ei arvioida ja hylkäämme hakijan.
Toinen yleinen virhe oli some-linkkien (esim. Instagram, Cara, Vgen, Tumblr) käyttäminen portfolioina. Vaikka some voi antaa positiivisen kuvan hakijan taidosta, se ei kerro riittävästi myyntiin tulevista tuotteista. Portfolioon tulee koota selkeästi juuri niitä kuvia ja tuotteita, joita suunnittelet myyväsi taidekujilla. Pelkän sosiaalisen median linkin toimittaminen johtaa siis myös suoraan hylkyyn.
Tutustu aina portfoliota koskeviin ohjeisiin sekä sääntöihin: sääntöjä rikkoessasi annat meille herkästi sen kuvan, ettet välttämättä noudata ohjeistuksia myöskään itse tapahtumassa. Muista myös, että voit aina lähettää meille viestiä ja kysyä, jos jokin kohta ohjeessa herättää hämmennystä tai et ole varma miten toimia.
Hyvän portfolion elementit
Parhaat portfoliot olivat monipuolisia ja rakenteeltaan selkeitä. Shumiconin haussa ei ollut rajattu kuvien määrää, mutta kohtuuttoman suuri tai liian suppea sisältö voi haitata arviointia. Tärkeintä on antaa selkeä kuva pöydälle tulevasta tuotevalikoimasta. Taidekujalaisen pöydän ei tarvitse olla täpöten täynnä, mutta tuotteita on hyvä olla riittävästi, jotta pöytä näyttää houkuttelevalta ja monipuoliselta.
Ensikertalaisilla ei ymmärrettävästi ole aina oikeita tuotekuvia. Kerro kuitenkin portfoliossasi rohkeasti, mitä tuotteita aiot tehdä ja tee niistä havainnekuvia! Vaikka et olisi vielä teettänyt mitään, meidän on oltava vakuuttuneita siitä, että pöydälläsi riittää tapahtumassa myytävää. Toisinaan on myös hyvä pysähtyä miettimään: Oletko vielä valmis taidekujalle? Ei ole aina huono asia odottaa vähän aikaa ja teettää lisää tuotteita. Voit myös keskittää hakusi erityisesti aloittelijaystävällisiin taidekujiin.
Hyvä portfolio sisältää:
- Kerro mitä kuvassa on: raadittajat eivät aina tunnista kaikkia lähdemateriaaleja, kerro kuvan yhteydestä mistä sarjasta kuvasi on tai jos se on esim. originaaliteos.
- Korkealaatuisia kuvia myyntiin tulevista tuotteista – kuvat eivät saa olla liian pieniä tai epäselviä!
- Selkeän esittelyn tuotteista – ovatko ne kokonaan itsetehtyjä käsitöitä vai tehtaassa teetettyjä? (esim. akryylicharmeja)
- Mock-uppeja tai valokuvia tuotteista havainnollistamaan lopputulosta
- Selkeän ja saavutettavan rakenteen: varmista aina että teksti on luettavaa ja selaaminen on vaivatonta
- Nettisivuilla pyri pitämään kaikki tieto yhdellä sivulla – älä tee sellaista sivua, jossa on navigoitava usean sivun välillä. Vältä myös turhia animointeja tai efektejä nettisivustolla.
- Kaunis visuaalisuus on aina plussaa, mutta pääasiassa raadituksessa arvioidaan itse tuotekuvia, ei portfolion ulkoasua.
- Kuva valmiista taidekujapöydästä antaa erinomaisen kuvan siitä, mitä tavaraa myyt.

Jotkin asiat voi hyvin ilmaista pelkällä tekstilläkin. Kuvan yhteyteen voi lisätä pienen infon siitä, minkälainen tuote siitä on tulossa. Jos yhdestä kuvasta tehdään sekä tarroja että pinssejä, tämä on hyvä mainita selkeästi. Voit myös kertoa miten jokin tuote, esim. käsityö on tehty. Tämä on suositeltavaa erityisesti silloin, jos kyseessä on vaikka ommeltu tuote, 3D-tuloste tai koru. Taidekujalla toivomme, että tuotteet on lähtökohtaisesti itse mallinnettuja, suunniteltuja ja korut on toteutettu mahdollisimman paljon itse tehden.
Tuotekuvat
Kuva kertoo raadittajalle enemmän kuin tuhat sanaa. Jos vasta suunnittelet tekevästi jonkin tuotteen, ei pelkkä sanallinen suunnittelma tai luonnos välttämättä riitä. Pyri aina esittelemään vain valmiita piirrustuksia sekä tuotteita. Älä laita portfolioon keskeneräisiä luonnoksia tai alustavia suunnitelmia tuotteista. Jos kerrot myyväsi charmeja, pinssejä ja sekä paljon muita erilaisia tuotteita, mutta esittelet portfoliossa silti vain printtejä, herää raadille herkästi epäilys pöytäsi todellisesta valikoimasta. Jos et ole vielä ehtinyt teettää valmiita charmeja tai uusimmat charmisi ovat vasta menossa tuotantoon, lisää tuotteista pelkät kuvat ja kerro kuvan yhteydessä mikä tuote siitä on tarkoitus tulla. Mock-up havainnekuvat ovat myös erinomainen korvike varsinaiselle tuotekuvalle ja ne ovat usein selkeämpiä kuin valokuvat. Havainnekuva voi olla esim. kuva piirroksesta, johon olet piirtänyt tarran/charmin reunat havainnoidaksesi valmista tuotetta.
Ottaessasi kuvia tuotteista (esim. charmeista) pidä huolta, että tuote on kuvassa pääosassa. Jos tuotekuvassa on todella paljon koriste-elementtejä ja tuote hukkuu taustaan, raadittajalla voi olla vaikeuksia tulkita myytävää tuotetta. Erilaiset tunnelma- ja fiiliskuvat tuotteista ovat toki kauniita, mutta portfolioon on aina parempi lisätä sellaisia kuvia, missä tuote on keskiössä ja selkeästi esitelty.
Yksi erinomainen keino esitellä tuotteita, on esitellä ne sarjoina tai tuotekategorioina. Jos sinulla on saman lähteen useasta eri hahmosta charmi, voit ottaa kuvan kyseisistä charmeista ja esitellä ne settinä. Jos sinulla on kovin paljon erilaisia charmeja myynnissä, mutta ne eivät liity toisiinsa erityisemmin, voit silti ottaa kuvan muutamasta eri charmista ja kertoa portfoliossa kuvan yhteydessä myyväsi erilaisia charmeja. Vältä sekavien kollaasien tekemistä ja suosi suuria tuotekuvia, joista yksittäiset tuotteet näkyvät selkeästi ja tarpeeksi suurina.
Tuotteistaminen on avainasemassa
Taidekujalla piirtämistäkin tärkeämpää on usein tuotteistus. Pelkkä kaunis piirrostyyli ei aina riitä, vaan on hyvä pystyä osoittamaan, miten kuva toimii myös tuotteena. Printeillä ja tarroilla voi pärjätä taidekujilla, mutta usein kävijätkin toivovat pöydällä olevan monipuolisesti erilaisia tuotteita, kuten charmeja, pinssejä, avainnauhoja ja erilaisia käsitöitä. Emme vaadi taidekujahaussamme monipuolista tuotevalikoimaa, mutta se voi olla iso etu. Jos hakijan valikoima on pääasiassa pelkkiä printtejä, toivomme silloin, että niitä on paljon ja monipuolisesti. Erityisesti printeissä raatimme katsoo, ovatko kuvat viimeisteltyjä ja sopivatko ne aiheeltaan sekä tyyliltään tapahtumaan.
Vasta aloittelevien kujalaisten tapauksessa pöydän täyttäminen on ymmärrettävästi haaste. Tällöin hakeminen kaverin kanssa voi olla hyvä ratkaisu, erityisesti jos kujapöytä on iso kooltaan. Kaverin kanssa haettaessakin on kuitenkin tärkeää, että molempien portfolioiden laatu ja valikoima on kunnossa ja tuotu hyvin esille.
Portfolio ja kokonaisuus
Raati arvioi jokaista portfoliota kokonaisuutena ja pohtii yleisesti, miten hakijan tuotevalikoima sopii tapahtuman teemaan, sekä ovatko tuotteet aiheeltaan sekä hintatasoltaan sellaisia, että ne kiinnostavat tapahtuman kävijäkuntaa. Jos taidekujalle hakee monia samanlaista tuotekatalogia myyvää, esimerkiksi useampi virkkuutöiden tekijä, joutuu raati valitsemaan näistä muutamasta mielestään sopivimman.
Portfolio antaa kuvan hakijan tuotteiden valikoimasta. Liian hajanaisesti tai suppeasti esitetty portfolio voi herättää epävarmuutta siitä, saako taidekujalainen täytettyä pöytänsä ja riittääkö tällä asiakkaita. Kaikkien etu on se, että taidekujalainen menestyy pöydällään ja kävijät löytävät tekijät. Shumicon on osittain pääsymaksuton ja taidekujalle pääsee ilman ranneketta. Ostajakunta voi olla siis hyvin laaja. Pyrimmekin siksi ottamaan tänä vuonna mukaan sellaisia taidekujalaisia, joiden uskomme tarjoavan monipuolista sisältöä eri kohderyhmille eri tyyleillä. Pyrimme myös ottamaan mukaan niin fanitaidetta kuin originaalia tuotantoa, niin itse tehtyjä tuotteita kuin teetettyjäkin.
Vinkit ensikertalaiselle
Kokeneella taidekujalaisella haasteena on saada tuotteet mahtumaan portfolioon, ja uudelleen hakiessaan he pyrkivät usein esittelemään paljon uutta sisältöä vakuuttaakseen raadittajat. Ensikertalaiselle haaste on usein päinvastainen – valmiita tuotteita ei välttämättä vielä ole, ja taidekujalle hakiessa vasta suunnitellaan niiden toteuttamista.

Raadittajat odottavat lähtökohtaisesti, että aloittelevallakin hakijalla on jo suurin osa tuotteista valmiina ja hän on valmis myymään. Jos alat koota tuotevalikoimaasi vasta taidekujalle hyväksynnän jälkeen, on suuri riski, ettei sinulla ole pöydällä tarpeeksi myytävää tapahtumassa. Aloittelevalla taidekujalaisella ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta sijoittaa tuotteisiin ennen varmaa hyväksyntää. Tällöin on erityisen tärkeää, että portfoliossa esitellään tulossa olevia tuotteita havainnekuvin, eikä vain sanoin. Muista että jos et ole vielä tehnyt kuvastasi avaimenperiä, raati haluaa silti nähdä kuvan tulevasta avaimenperästäsi. Älä anna portfoliossa sitä vaikutelmaa, että tuotteita on tulossa vain vähän ja kaikki on vasta alustavassa vaiheessa. Portfoliossa sinun ei tarvitse pahoitella ensikertalaisuuttasi – pyri vakuuttamaan raati siitä, että olet valmis taidekujalle!
Jos sinulla on vasta vain muutama printti, pari avaimenperää ja muutamia tarroja, se ei todennäköisesti vielä riitä vakuuttamaan raadittajaa siitä, että olet valmis taidekujalle. Ratkaisu tähän on piirtää ja tuotteistaa lisää! Haluamme taidekujalle myös ensikertalaisia, mutta on tärkeää, että heillä on riittävät resurssit myymiseen. Älä siis lannistu, jos tuotevalikoimasi on vielä suppea. Usein jokaisessa hakijassa on jo vahvaa potentiaalia – yleensä tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä, parempaa valmistautumista ja lisää aikaa. Tuotevalikoimaa voi kasvattaa myös pikkuhiljaa ja hakea voi aina uudelleen.
Lopuksi
Tämän vuoden hakemuksissa näkyi valtavasti potentiaalia ja selkeitä seuraavien vuosien uusia kirkkaita tähtiä. Oli ilo raadittaa näin monipuolista ja osaavaa joukkoa, vaikka valinnat olivatkin erittäin vaikeita. Jos et tällä kertaa tullut valituksi, älä lannistu! Rohkaisemme kaikkia hakijoita jatkamaan piirtämistä, käsitöitä sekä tuotteistamista.
Kiitos kaikille hakijoille ja onnea valituille – nähdään Shumiconissa ja seuraavissa taidekujahauissa!