Ohjelma Shumicon 2025 Uutiset

Ohjelman pitäminen conissa – vinkit ohjelmanpitäjälle!

Oletko suunnittelemassa ohjelmaa coniin, mutta et ole koskaan pitänyt esitystä tai et tiedä, mistä aloittaisit?

Ei hätää, tässä tekstissä kerromme muutaman vinkin, joilla pääset ohjelman teossa sekä pidossa alkuun.

1️⃣ Valitse kiinnostava aihe
– Ohjelma on paras, kun itse innostut siitä. Varmista siis, että aihe on sinulle mielekäs ja tarpeeksi laaja käsiteltäväksi. Pidä kuitenkin myös huolta siitä, ettei aihe alue ole myöskään liian suuri. Pidä huoli siitä että ehdit luennoida tärkeimmät asiat vaaditussa aikarajassa.

Mieti, mitä haluat ohjelmallasi kertoa tai saavuttaa: Haluatko opettaa jotain uutta? Tai saada yleisön nauramaan? Onko luentosi katsaus johonkin anime sarjaan vai haluatko kertoa palan Japanin historiaa? Aihe on vapaa! Luento voi olla myös hyvä syy tai motivaatio tutustua johonkin itseäsi kiinnostavaan aiheeseen paremmin.

Shumicon 2025 vuoden teema on Romantiikka, ja voit lähestyä teemaa monesta eri suunnasta. Mitä romantiikka sinusta tarkoittaa? Onko kyse genrestä vai tunnelmasta? Voisko romantiikka olla inspiraatio luentosi aiheeseen? Tärkeintä on, että aihe liittyy Shumicon tapahtuman yleisiin teemoihin, joita ovat cosplay, anime, manga, videopelit sekä monet muut nörttikulttuuriin liittyvät aiheet.

Shumi tarkoittaa japaniksi harrastusta, joten voit luennoida myös esimerkiksi omasta erikoisemmasta harrastuksestasi ja innostaa muita kokeilemaan sitä.

2️⃣ Aikatauluta esityksesi ja suunnittele aikaraja
– Varaa riittävästi aikaa ohjelman valmisteluun ja harjoitteluun. Hyvällä valmistautumisella pystyt hahmottamaan luentosi rakenteen ja kiinnostavimmat kohdat. Voit jakaa luennon esim. kolmeen osaan ja edetä niiden tahdissa asia kerrallaan. Harjoittelemalla tiedät, kuinka kauan luentosi kestää ja voit varmistaa, ettei sinulle tule kiire luennon loppumetreillä tai luento ei jää liian lyhyeksi. Luennon loppuun on myös hyvä jättää muutama minuutti yleisön kysymyksille.

3️⃣ Valitse ohjelman tyyli
– Onko ohjelmasi luento, keskustelupiiri, esitys vai vaikka tietovisa? Mieti, millaista ohjelmaa itse haluaisit seurata conissa, ja toteuta omat unelmasi ohjelmanpitäjänä! Luentosi tyyli on myös hyvä valita etukäteen. Se voi olla opettavainen, vakava tai humoristinen – tyyli on täysin vapaa!

4️⃣ Valmistautuminen kannattaa
– Hyvin tehty taustatyö aiheeseen, materiaalit (esim. visuaalisesti mielyttävä dia-esitys) ja etukäteen harjoittelu ovat todella tärkeitä. Käytä aikaa myös teknisten juttujen hiomiseen ja muistiinpanojen laatimiseen. Ota myös varmuuskopio esityksestäsi mukaan tapahtumaan. Varmista, että luentodiat avautuvat ja fontit toimivat myös vieraalla tietokoneella.

Dia-esityksen visuaalisuuteen on hyvä panostaa. Voit kerätä dia-esitykseen kiinnostavia sekä aiheeseen liittyviä kuvia. Muista kirjoittaa mukaan myös tekstiä, esim. tärkeimmät asiat puhutusta aiheesta. Älä kuitenkaan laita esitykseesi liikaa tekstisisältöä yhdelle dialle, jotta se ei ole katsojalle liian puuduttava.

On myös hyvien tapojen mukaista lisätä kuvien copyrightit mukaan esitykseen, joko kuvan yhteyteen tai ihan viimeiselle dialle. Voit myös kerätä kaikesta faktatiedosta lähdeluettelon.

5️⃣ Esiintyminen
– Jännittääkö? Ei huolta! Pidä ryhti suorana, hengitä syvään ja rentouta hartiat. Muista, että yleisö on paikalla juuri siksi, että sinun ohjelmasi kiinnostaa heitä! Sinulla ei ole kiire poistua ja voit kaikessa rauhassa keskittyä luentoosi.

Voit esittäytyessäsi myös kertoa että pidät ensimmäistä luentoasi ja sinua vähän jännittää, sen ääneen sanominen voi joskus helpottaa jännitystä.

Muista: Ohjelman pitäminen on hauskaa ja palkitsevaa! Pieni jännitys kuuluu asiaan, ja harjoitus tekee mestarin. Jos jokin jää mietityttämään, älä epäröi kysyä Shumiconin ohjelmatiimiltä apua.

Shumicon 2025 tapahtuman ohjelma- ja esiintyjähaut ovat auki 2.2.2025 asti! Vielä ehdit siis hakea mukaan ohjelmanpitäjäksi. Lisätietoja hausta saat tästä linkistä.

Muistathan että hakuvaiheessa riittää se, että kerrot meille ohjelmaideasi. Sinulla on siis vielä paljon aikaa tehdä ideastasi valmis ohjelma. Hae rohkeasti mukaan Shumiconiin!